Tilbage til nyhedsliste

Robert Habeck bliver protektor for mindretals-EM

4. maj 2023

Europamesterskaberne i fodbold for mindretal, EUROPEADA, får støtte fra Tysklands klima- og økonomiminister, Robert Habeck (Grønne). Mesterskabet afholdes i 2024 i det dansk-tyske grænseland.

Robert Habeck har været Tysklands økonomi- og klimaminister samt vicekansler siden 2021.

Robert Habeck har været Tysklands økonomi- og klimaminister samt vicekansler siden 2021.

Foto: BMWK/Dominik Butzmann

Det europæiske fodboldmesterskab for nationale mindretal får støtte fra den store politiske scene: Robert Habeck (Grønne), Tysklands minister for økonomi og klimabeskyttelse samt vicekansler, bliver protektor for EUROPEADA 2024, der spilles i det tysk-danske grænseland.

Det skriver den europæiske mindretalsunion FUEN, der arrangerer EUROPEADA sammen med grænselandets mindretal, i en pressemeddelelse.

"Det tysk-danske grænseland er en modelregion, når det handler om, hvordan samliv i mangfoldighed og grænseoverskridende venskab kan finde sted og udformes. Derfor er jeg meget glad for at være protektor for det kommende europamesterskab i fodbold for mindretal 'Europeada' 2024, som vil blive afholdt i vores livlige grænseregion. En stor sportsbegivenhed, der står for samhørighed og på glimrende vis afspejler den europæiske ånd", udtaler Robert Habeck.

Robert Habeck er født i Lübeck og bor i Flensborg, hvor han begyndte sin politiske karriere i 2002. Fra 2009 til 2018 var han medlem af landdagen i Slesvig-Holsten, hvor han senest var minister for energiomstilling, landbrug, miljø, natur og digitalisering. Efter at have blevet formand for partiet Bündnis 90/Die Grünen i Berlin, blev han i 2021 valgt til Forbundsdagen fra sin valgkreds i Flensborg.

Den tyske vicekansler har i øvrigt studeret på Roskilde Universitet og taler dansk.

"At Robert Habeck, en af Tysklands mest kendte politikere, er protektor for EUROPEADA 2024, er ganske enkelt et vaskeægte lykketræf for os," siger FUEN-næstformand Gösta Toft.

"Han kender grænselandet og mindretallene og er en fortaler for et hjemland uden udgrænsning. Det styrker vores målsætning om kulturel mangfoldighed. Han er også meget kendt for at kunne mobilisere energireserver - det er også af stor betydning for EUROPEADA”, tilføjer Gösta Toft.

Det 5. EUROPEADA afholdes fra den 28. juni til den 7. juli 2024 under sloganet ’Between the seas’ parallelt med fodbold-EM i Tyskland (14. juni til 14. juli).

De fire mindretal i det tysk-danske grænseland udgør arrangørkvartetten: det frisiske mindretal, sinti og romaer, det tyske mindretal i Nordslesvig i Danmark og det danske mindretal i Sydslesvig i Tyskland. Sidstnævnte har rollen som hovedorganisator med et nyt oprettet kontor i Flensborg.