Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigske elever opfordres til at tage på højskole

3. juni 2021

Alle sydslesvigske afgangselever modtager igen i år et gavekort på 5.000 kr. fra Alving-Fonden, der administreres af Grænseforeningen. Pengene er øremærket et højskoleophold i Sønderjylland eller på Jaruplund Højskole, Flensborg.

Igen i år modtager alle sydslesvigske afgangselever et gavekort på 5.000 kr. til et højskoleophold i Sønderjylland eller Jaruplund Højskole, Flensborg.

Igen i år modtager alle sydslesvigske afgangselever et gavekort på 5.000 kr. til et højskoleophold i Sønderjylland eller Jaruplund Højskole, Flensborg.

Foto: A.P. Møller Skolen

Alving Fonden, der administreres af Grænseforeningen, uddeler igen i år et gavekort på 5.000 kr. til alle sydslesvigske afgangselever. Pengene er øremærket til et højskoleophold på minimum 12 uger i Sønderjylland eller på Jaruplund Højskole, Flensborg. Det sker for at styrke forbindelserne mellem unge nord og syd for grænsen, forklarer Knud-Erik Therkelsen, generalsekretær i Grænseforeningen.

”I Grænseforeningen mener vi, det er vigtigt at styrke forbindelsen til de unge i det danske mindretal. Det gælder både dem, der tager en studentereksamen og eventuelt videreuddanner sig i Danmark, og dem, der færdiggør 9. og 10. klasse og bliver i Sydslesvig for at tage en tysk uddannelse som f.eks. håndværkere, frisører eller kontorassistenter”, siger Knud-Erik Therkelsen og tilføjer:

”Vi håber, at mange af de unge vil gøre brug af muligheden for at komme på højskole, så de kan blive bedre til dansk og få sig et netværk i Danmark. Det vil styrke mindretallet på sigt”, siger han.

Gavekortene uddeles fredag og i den kommende uge til de sydslesvigske afgangselever i 9. og 10. klasse på Cornelius Hansen-Skolen, Gustav Johannsen-Skolen, Jens Jessen-Skolen, Duborg-Skolen, A.P. Møller-Skolen, Sønder Brarup Danske Skole, Husum Danske Skole, Læk Danske Skole og Jes Kruse-Skolen samt studenterne på Duborg-Skolen og A.P. Møller Skolen, der også modtager en højskolesangbog.

Grænseforeningen inviterer til ”Abifeier”

I år inviterer Grænseforeningen desuden alle sydslesvigske studenter til studenterfest – en såkaldt ”Abifeier” - på Jaruplund Højskole lørdag den 21. august fra kl. 14.00-01.00. Det sker som en erstatning for den traditionelle 13. årgangstur til København, som i år måtte aflyses som følge af coronapandemien.

Her vil der bl.a. være forskellige udeaktiviteter som faustball, dodgeball og ultimate, mens dagen afrundes med en stor festmiddag. Undervejs vil de sydslesvigske studenter også møde repræsentanter fra Grænseforeningens Kulturmødeambassadører (KMA), Grænseforeningen Ungdom (GFU) samt højskolekurset Minority Changemaker Programme (MCP).

Alle sydslesvigske studenter modtager desuden et særligt tilbud om at komme på et gratis ugekursus på Jaruplund Højskole fra mandag den 16. august til lørdag den 21. august som en forsmag for højskolekurset Minority Changemaker Programme, der finder sted i foråret 2022 på netop Jaruplund Højskole. Til ugekurset vil de sydslesvigske studenter kunne møde andre unge fra Europa – fra både flertal og mindretal. Ugekurset afsluttes om formiddagen lørdag, og deltager man som sydslesvigsk student fortsætter dagen med Abifeier.