Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigudvalget giver ekstra håndsrækning til det danske mindretal

29. april 2020

Folketingets Sydslesvigudvalg får nu mulighed for at hjælpe det danske mindretal med at afbøde de økonomiske konsekvenser, som coronaepidemien medfører.

Sydslesvigudvalget får nu 6,7 mio. kr. ekstra til rådighed, der skal hjælpe det danske mindretal gennem coronakrisen.

Sydslesvigudvalget får nu 6,7 mio. kr. ekstra til rådighed, der skal hjælpe det danske mindretal gennem coronakrisen.

Foto: Kulturministeriet

Kulturminister Joy Mogensen (S) har tildelt Sydslesvigudvalget en ekstra bevilling på 6,7 mio. kr. Pengene skal hjælpe det danske mindretal i Sydslesvig gennem de økonomiske udfordringer, som coronaepidemien forårsager. Det skriver Sydslesvigudvalget i en pressemeddelelse.

Formand for Sydslesvigudvalget, Christian Juhl (EL), roser kulturministeren for at give Sydslesvigudvalget muligheden for at hjælpe det danske mindretal bedre gennem krisen. Pengene fordeles dog først efter sommerferien, forklarer han.

”Vi vil således bede de foreninger, der i forvejen modtager tilskud fra udvalget om at udarbejde en særlig coronaoversigt, som de skal fremsende i forbindelse med deres almindelige halvårsstatus i juli. På den måde håber vi, at vi kan danne os et mere præcist overblik over, hvor udfordringerne er størst, og vil så efter sommerferien give foreningerne mulighed for at sende en egentlig ansøgning”, siger Christian Juhl i pressemeddelelsen.

Blandt udvalgets øvrige medlemmer er der stor tilfredshed med de ekstra midler, som stammer fra ubrugte projektmidler, der gennem en årrække er blevet tilbagebetalt eller annulleret. Midler, der under normale omstændigheder ikke er til udvalgets disposition.

”Jeg er meget tilfreds med, at Sydslesvigudvalget har mulighed for gennem opsparede midler at kunne give en hjælpende hånd til særligt nødlidende“, siger Troels Ravn (S).

Han suppleres af Martin Henriksen (DF), som mener, at det i krisetiden i Danmark er vigtigt også at huske det danske mindretal i Sydslesvig.

”Jeg håber, at udvalget kan være med til at hjælpe de steder, hvor der er mest behov”, siger Martin Henriksen.

Også SF’s Karina Lorenzen Dehnhardt er glad for at kunne hjælpe.

”Mange er trængte økonomisk som følge af coronakrisen. Det er derfor vigtigt at de penge, som er uforbrugte, kan bruges til at afhjælpe mindretallets foreninger. Derfor er jeg glad for, at udvalget nu har den mulighed”, siger hun.

Samfundsnedlukningen som følge af coronaepidemien har bl.a. betydet, at det danske mindretals kulturorganisation, Sydslesvigsk Forening (SSF), har måtte aflyse De danske årsmøder, der skulle have fundet sted den 19.-21. juni. Årsmøderne samler medlemmer af mindretallet samt repræsentanter fra det officielle Danmark til debatmøder, familiearrangementer, grillfester og store regionale folkefester. I de cirka 40 lokale og regionale møder deltager ca. 20.000 mennesker over tre dage.

Også Dansk Skoleforening for Sydslesvig har aflyst det store arrangement ’UngGenforening’ der skulle have bragt 5000 sydslesvigske skoleelever til Danmark i en uge i midten af maj.

Derudover skulle repræsentanter fra mindretallets foreninger have deltaget på det nu aflyste Folkemødet på Bornholm for at udbrede kendskabet til det danske mindretal i Sydslesvig.