Gå til leksikonoversigt

Bernadotte, Folke, 1895-1948, greve

Personer

Svensk Røde Kors-leder og FN-mægler. Som næstformand i Svensk Røde Kors blev Folke Bernadotte i 1943 leder af udvekslingen af tyske og allierede krigsfanger under 2. verdenskrig. Efter henvendelse fra jødiske organisationer og fra Danmark og Norge blev han i foråret 1945 leder af en storstilet hjælpeaktion, hvor det lykkedes at befri 15.000 koncentrationslejrfanger og transportere dem i de såkaldte "Hvide busser" fra Tyskland til Sverige.

Under en række hemmelige forhandlinger med Reichsführer-SS Heinrich Himmler lykkedes det Bernadotte at opnå tilladelse til at samle alle, næsten 10.000 norske og danske fanger i Neuengamme, så nødhjælpsarbejdet kunne koncentreres her. Himmler forsøgte uden Hitlers viden forgæves under forhandlingerne om hjælpen til de nordiske fanger at spille på muligheden for en separatfred med de Vestallierede. Bernadottes samtaler med Himmler medførte, at der den 19. april blev givet tilladelse til, at alle nordiske fanger kunne føres til Frøslev og derfra videre til Sverige, hvor de skulle interneres til krigens afslutning.

Den 20. april afgik der en stor konvoj fra Neuengamme med alle raske og de mindst svækkede fanger, og i løbet af to døgn lykkedes det at tømme lejren for nordiske fanger. Aktionen lykkedes takket været organisationstalent og improvisationer, da man blandt andet havde indkaldt ordinære rutebiler for at løse transportproblemet.

Da busserne passerede grænsen ved Kruså blev sønderjyske tilskuere dybt chokerede over koncentrationslejrfangernes tilstand. Hovedparten af fangerne var danske og norske, men en del jødiske kvinder af andre nationaliteter blev også undsat af Folke Bernadottes hjælpeaktion. Ca. 11.000 af de befriede fanger var af jødisk herkomst.

Bernadotte blev myrdet den 17. september 1948 af jødiske terrorister, måske på baggrund af den såkaldte Bernadotte-plan, som anerkendte staten Israel og foreslog oprettelsen af en arabisk stat i Palæstina.

Der er umiddelbart nord for den dansk-tyske grænse i Kruså opstillet to sten til minde om Folke Bernadottes indsats for skandinaviske og jødiske koncentrationslejrfanger.

Litteratur:
Hans Sode-Madsen: De hvide busser 1941-1945. Reddet fra Hitlers helvede. Lindhardt og Ringhof, 2015