Tag på sommerferie i Sønderjylland.

Foto: Colin Seymour/Nationalpark Vadehavet, Morten Langkilde/Ritzau Scanpix, Ken Denning, Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Tag på ferie i Sønderjylland

Hvorfor ikke pakke bilen eller cyklen og tage på tur til Sønderjylland denne sommer? Magasinet Grænsen guider til gode sommeroplevelser i grænselandet.

Vadehavet er en del af Nordsøen.

Vadehavet er en del af Nordsøen.

Foto: Colin Seymour/Nationalpark Vadehavet

Kom tæt på naturens kræfter ved Vadehavet 

Vadehavet, der i Danmark strækker sig fra den dansk-tyske grænse til Blåvandshuk, er rig på naturoplevelser. Tag gummistøvler på og oplev Vadehavets kræfter på tætteste hold, når tidevandet blotlægger det enorme økosystem, som vadehavsbunden udgør. Er vejret godt, kan gummistøvlerne med fordel skiftes ud med badetøj, når tidevandet kommer retur. Lakolk Strand og Sønderstrand på Rømøs vestkyst er også et besøg værd. 

www.nationalparkvadehavet.dk

Bakkedraget Knivsbjerg har en højde på 97 meter.

Bakkedraget Knivsbjerg har en højde på 97 meter.

Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Det tyske mindretals samlingssted 

Sønderjyllands højeste punkt er højdedraget Knivsbjerg, der ligger ud mod Genner Bugt, og hvorfra udsigten er fænomenal. Før Genforeningen i 1920 var højdedraget et mødested for de tysksindede nordslesvigere, og i dag er det stadig et vigtigt samlingssted for det tyske mindretal, der hvert år afholder sin sommerfest ‘Knivsbergfesten’ her. Ved højdedraget findes også en række mindesten over faldne fra det tyske mindretal i de to verdenskrige. 

www.knivsberg.dk

Gendarmstien er en vandrerute, der går fra Padborg til Høruphav på Als.

Gendarmstien er en vandrerute, der går fra Padborg til Høruphav på Als.

Illustration: Ken Denning

Tag med på en museumstur langs Gendarmstien 

Kunstneren Ken Denning skildrer i udstillingen ‘ALBUM’ den historiske vandrerute Gendarmstien og en række andre destinationer, der alle har en særlig betydning i hans erindring. Udstillingens del om Gendarmstien, der strækker sig fra Padborg og langs kysten til Høruphav på Als, kan opleves på Museet Holmen, der er en gammel slægtsgård i Løgumkloster. Tillader grænsekontrollen det, er det oplagt også at køre til Flensborg og opleve udstillingens anden del, der vises på Museumsberg.  

www.museetholmen.dk

Alsik Point of View ligger på 16. etage i Alsik Hotel.

Alsik Point of View ligger på 16. etage i Alsik Hotel.

Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Se Sønderborg fra tårnets top 

Sønderborg er Sønderjyllands største by og rummer også en af landsdelens bedste udsigter. På 16. etage af Alsik Hotel kan man ganske gratis nyde synet af Sønderborg by, Alssund og det omkringliggende landskab, hvor bl.a. Dybbøl Mølle kan anes i horisonten.  

www.alsik.dk/point-of-view