Tilbage til nyhedsliste

Sønderjysk drama vinder Bodilprisen for årets bedste film

28. marts 2023

Filmen ’Resten af livet’ af sønderjyske Frelle Petersen modtog lørdag prisen for årets bedste film ved Bodilprisen.

Filmen 'Resten af livet' havde premiere den 7. juli. I hovedrollerne ses bl.a. Jette Søndergaard (tv.) og Ole Sørensen (th.).

Filmen 'Resten af livet' havde premiere den 7. juli. I hovedrollerne ses bl.a. Jette Søndergaard (tv.) og Ole Sørensen (th.).

Foto: Ralf Konow/Nordisk Film

Det sønderjyske familiedrama ’Resten af livet’ er lørdag blevet kåret som årets bedste film ved Bodilprisen, der er de danske filmkritikeres pris.

”Jeg er stolt over at kunne hjembringe endnu en sønderjysk Bodil”, skriver instruktør Frelle Petersen i en mail til JydskeVestkysten.

Prisen for årets bedste film er Bodilprisens hovedpris. Den regnes for at være blandt de mest prestigefyldte danske filmpriser. I sin motivationstekst for filmen skriver Bodil-komitéen:

”’Resten af livet’ er et rørende og smukt iscenesat sorgdrama; en historie om en families meget forskellige reaktioner på en stor tragedie. Det er varmt og humoristisk slow cinema, med et lag af humanisme så tykt som tandsmør på et rundstykke”, skriver Bodil-komitéen, der også hylder en detalje, som de fleste måske har overset.

”At lade ordet ’Nutella’ indgå i den første replik i to film i træk, er i sig selv en Bodil-værdig bedrift. Men det er ikke den eneste grund til, at Frelle Petersens anden afdækning af stille sønderjyske liv fortjener prisen for Bedste Film”.

Det er Frelle Petersens anden Bodilpris. I 2020 vandt han i kategorien ’Bedste Manuskript’ for filmen ’Onkel’, der udspiller sig på Tønderegnen. I mailen til JydskeVestkysten fortæller Frelle Petersen, at han nu arbejder på sin tredje, sønderjyske film. Den får titlen ’Hjem, kære hjem’.

Læs også interview Jette Søndergaard, der spiller hovedrollen ’Resten af livet’, fra magasinet Grænsen.

’Resten af livet’ udspiller sig i Sønderjylland, og sproget er sønderjysk. Den havde premiere den 7. juli 2022 og har siden da solgt over 100.000 billetter. Filmen blev godt modtaget af danske anmeldere.

”’Resten af livet’ er en yderst seværdig film, der med sin blanding af skuespillere og amatører bærer præg af en særegen ægthed. Det er langt fra en dramatisk film, men den rummer en intensitet og fortæller så smukt og på ægte sønderjysk om sorgens væsen, foranderlighed og familieliv”, skrev Kristeligt Dagblads anmelder ved premieren.

Bodilprisen er den ældste danske filmpris, som blev uddelt første gang i 1948. Bodilprisen 2023 blev afholdt i Folketeatret i København med komiker Huxi Bach som vært.