Gå til leksikonoversigt

Bov Kommune

Steder

Kommune i Sønderjyllands Amt på 147 km², etableret af Bov og Holbøl sognekommuner ved kommunalreformen 1. april 1970. Den overtog den nedlagte Bov Sognekommunes våben: En rød bro med to buer. Midt på broen en grænsepæl og to røde okser.

Kommunen havde 9.959 indbyggere i 2006, og indgik 2007 i Aabenraa Kommune. Kommunen rummede, udover sognebyen Bov, Padborg med et stort transportcenter, Smedeby, Kruså og Kollund. De fire førstnævnte er stort set vokset sammen. I Bov findes gården Oldemorstoft, der rummer et landbrugsmuseum.

Herfra udgår desuden ”Den krumme vej”, der er forbindelsesvejen mellem Hærvejen og Flensborg. Ved denne vej lå borgen Nyhus (ca. 1350-1421) og valfartskapellet Klus. Vejen er renoveret i et samarbejde mellem Bov og Harrislee kommuner og lavet til vandresti. Mellem Padborg og Frøslev ligger Frøslevlejren. Længst mod øst i kommunen Rønshoved Højskole oprettet 1921 og Rønshoved Skolehjem, oprettet som børnehjem i 1913 (se artiklen Børneforsorg).

Af Kim Furdal og Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.