Gå til leksikonoversigt

Aabenraa Kommune

Steder

Aabenraa Kommune blev dannet i forbindelse med Strukturreformen i 2007 ved sammenlægning af kommunerne Aabenraa, Bov, Lundtoft, Rødekro og Tinglev og hører under Region Syddanmark. Aabenraa Kommune har et areal på 941 km2 og er hermed Danmarks niende største kommuner; i 2023 lå indbyggertallet på 58.633. De største byer er Aabenraa, Rødekro, Padborg og Tinglev, heraf er langt den største Aabenraa, der er kommunecenter.

Aabenraa Kommune karakteriseres som den store grænsekommune, hvor de største vej- og togforbindelser til Tyskland går gennem området. Den er den kommune, hvor flest pendler over grænsen fra Tyskland for at arbejde på danske arbejdspladser. I Padborg ligger et stort transport- og logistikcenter, et af Nordeuropas største, hvor både danske og tyske transport- og logistikvirksomheder har afdelinger. Abena A/S, der producerer hygiejneartikler m.m., er en af kommunens større arbejdspladser. Det store akutsygehus i Sønderjylland ligger i Aabenraa; det blev officielt indviet i 2020.

I Aabenraa Kommune finder man Sønderjyllands største sø, Hostrup Sø med et areal på 202 ha. Der er flere plantager i området, bl.a. Frøslev Plantage. Her anlagdes i 1944 Frøslevlejren som en fangelejr for at forhindre deportationen af danskere til kz-lejre. 

Paraplyorganisationen Bund deutscher Nordschleswiger for det tyske mindretals foreninger har generalsekretariat i Aabenraa, ligesom det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, har hovedredaktion i byen. Aabenraa er den kommune, der har flest tyske skoler, og her ligger også det tyske gymnasium Deutsches Gymnasium für Nordschleswig.

Kulturelt bliver Aabenraa Kommune ofte forbundet med den traditionsrige ringridning, der med få afbrydelser er blevet afholdt siden 1886. Festen afholdes i maj og varer i flere dage.

Den gamle Aabenraa Kommune blev dannet i forbindelse med Kommunalreformen i 1970 ved sammenlægning af Aabenraa Købstad og sognekommunerne Ensted og Løjt. Den havde da et areal på 129 km2 og i 2006 et indbyggertal på 21.994.

Aabenraa Kommunes våben. I våbenet ses tre makreller over hver sin bølge.

Aabenraa Kommunes våben. I våbenet ses tre makreller over hver sin bølge.

Aabenraa Kommune.