Zeppelin Tønder på 5.000 kvm. kommer til at koste 350 millioner kroner.

Foto: Thøgersen & Stouby arkitekter/ Walk Agency og Baaring Stories

Luftskibsbase i Tønder skal genopstå

Tønder husede under Første Verdenskrig en af det tyske kejserriges største luftskibsbaser. Et nyt oplevelses- og formidlingscenter, der forventes færdigt i 2028, skal fortælle de glemte zeppelineres historie

Zeppelin Tønder hedder et nyt oplevelses- og formidlingscenter, der kommer til at se dagens lys i 2028. Det nye center, som Tønder Kommune står bag, skal fortælle historien om en af det tyske kejserriges største baser med luftskibe, de såkaldte zeppelinere opkaldt efter Graf von Zeppelin, der arbejdede med luftskibe allerede fra 1895. Zeppelinerne fra Tønder fløj over Nordsøen og England på rekognoscering under Første Verdenskrig, og basen var bemandet med over 500 tyske soldater.

“Både visionen og ambitionen er stor, fordi verdenshistorien er stor i Tønder. De fleste danskere ved ikke, at der engang har været en stor zeppelinbase i Tønder”, fortæller Jacob Funder, der er projektleder og forklarer, at målet er at skabe en hybrid mellem kulturhistorie og et science-center, der formidler Første Verdenskrig og zeppelinernes historie, grænserne for det mulige inden for naturvidenskab og teknologisk udvikling, men også historien om livet på grænsen på mange forskellige plan.

Den største af basens haller, Tosca, var dengang Nordeuropas største bygning. Inden dens nedrivning i 1921-22 var hallen et yndet turistmål. Helt op til 1980’erne var basen gledet ud af folks erindring, og området var et indhegnet militærområde, fortæller Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti), der er ny borgmester i Tønder og formand for den politiske styregruppe.

“Vores sønderjyske natur er unik, og det tiltrækker rigtig mange mennesker, men vi mangler et fyrtårn i området, der kan tiltrække mennesker på regnvejrsdage og uden for den egentlige turistsæson, og det får vi nu,” siger Jørgen Popp Petersen.