"Så længe der er bred opbakning i Folketinget, hvilket helt og holdent er tilfældet i dag, vil Folketinget støtte det danske mindretal i Sydslesvig og også det tyske mindretal i Sønderjylland."

Foto: Mark Knudsen/Enhedslisten

Christian Juhl svarer: Hvad betyder Genforeningen?

Genforeningen 1920-2020

Magasinet Grænsen har spurgt folketingsmedlem Christian Juhl (Ø), formand for Folketingets Sydslesvigudvalg og medlem af Kontaktudvalget for Det Tyske Mindretal i Sønderjylland, om, hvad Genforeningen betyder for ham 

Christian Juhl:

"Da jeg var barn i Hejlsminde syd for Kolding i 1950’erne, legede vi bestemt ikke med børnene fra det tyske mindretal, og syd for grænsen legede de tyske børn ikke med børnene fra det danske mindretal. Men i 1955 kom København-Bonn erklæringerne, der banede vejen for, at de to mindretal i dag trives med flertalsbefolkningen både nord og syd for grænsen. De indledende skridt i den udvikling blev taget med grænsedragningen i 1920. Vi har et af verdens mest velfungerende grænseområder, hvor man respekterer hinanden, og hvor mindretallene spiller en vigtig og positiv rolle. Så længe der er bred opbakning i Folketinget, hvilket helt og holdent er tilfældet i dag, vil Folketinget støtte det danske mindretal i Sydslesvig og også det tyske mindretal i Sønderjylland. Af hensyn til vores tyske venner vil jeg gerne slå et slag for, at vi taler om grænsedragningen i 1920 og ikke blindt bruger ordet ‘Genforeningen’. Nogle blev genforenet, men andre blev skilt ad. Det er væsentligt at huske på i 2020."