Gå til leksikonoversigt

Rendsborg

Steder

Rendsborg er en betydningsfuld by ved Ejderen vest for Kiel. Rendsborg er bl.a. kendt for en fæstning, anlagt af Christian 3. i slutningen af 1500-tallet og nedlagt i 1852 efter Treårskrigen. På fæstningens sydportal opsattes ca. 1670 den såkaldte Ejdersten med indskriften: "Eidora romani Terminus Imperii" (Ejderen, det romerske riges grænse).

Centrum for fæstningen var Paradepladsen, hvorfra tropper kunne sendes til de forskellige volde og bastioner omkring byen ad de gader, som stråler ud fra pladsen. På Paradepladsen ligger bl.a. Kommandantboligen. Her døde Christian 7. i 1808 af et slagtilfælde lige efter at han havde set spanske hjælpetropper rykke ind i fæstningen. Fra det midterste vindue på bygningens 1. sal blev Frederik 6. udråbt til konge.

Med Prinsen af Nørs erobring af fæstningen begyndte Treårskrigen i 1848. Rendsborg er kendt for en tidlig støbejernsindustri, ”Carlshütte”, ejet af den gamle sønderjyske slægt Ahlmann.

Rendsborg er et trafikalt knudepunkt ved Kieler-kanalen, som ved Rendsborg er opstemmet for at give plads til en regulær flodhavn. Jernbanebroen med den lange "sløjfe" omkring Rendsborg for at få togene op i tilstrækkelig højde (42 meter), inden de passerer kanalen er også iøjnefaldende. Under jernbanebroen hænger en helt usædvanlig "svævefærge", som transporterer biler over Kieler-kanalen. Endelig er Rendsborg den eneste by ved Kieler-kanalen, hvor man kan passere kanalen under vandet.

Byen har ca. 36.000 indbyggere.

Dansk Skoleforening driver Ejderskolen i Rendsborg (oprettet i 1952) samt en børnehave. Mindretallet bruger den gamle Amtmandsgård som forsamlingshus. Endvidere er der en dansk menighed i byen.

Litteratur:

Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt i: Schleswig-Holstein Lexikon.