Magasinet Grænsen giver dig inspiration til læseoplevelser i 2020
I 2020 kan du bl.a. læse bøger af Pernille Juhl, Sigurd Barrett og Simon Ankjærgaard.
Journalistisk historiefortælling
Journalist og historiker Simon Ankjærgaard er dykket ned i dagbøger, erindringsværker, avisartikler og breve fra nogle af de hovedpersoner, som prægede de dramatiske begivenheder, der ledte frem til Genforeningen i 1920. Bogen er blevet til i samarbejde med Historisk Samfund for Sønderjylland og Det Danske Centralbibliotek i Sydslesvig og er illustreret med bl.a. fotos og valgplakater.
Simon Kratholm Ankjærgaard: ‘Genforeningen 1920 – Da Danmark blev samlet’. Storyhouse. 400 sider, 399,95 kr. Er udkommet.
H.P. Hanssens begivenhedsrige liv som roman
En af hovedmændene bag Genforeningen, H.P. Hanssen, er hovedpersonen i forfatter Pernille Juhls nye roman Genforening. Romanen følger ham fra hans opvækst i Sundeved gennem hans begivenhedsrige liv med vægt på årene op til Genforeningen.
Pernille Juhl: ‘Genforening’. Juhls Forlag. Ca. 350 sider, 250 kr. Udkommer foråret 2020.
Sigurd fortæller om Genforeningen
Sigurd Barrett er kendt for at formidle både kristendom, mytologi og historie i øjenhøjde med børnene, og nu gør han det igen – denne gang i en børnefagbog om Genforeningen. Fortællingen er spændende som et eventyr, og H.C. Andersen dukker da også op undervejs. Sigurd Barrett har desuden skrevet en række nye sange om Genforeningen og spiller 100 koncerter over hele landet i et samarbejde med Grænseforeningen.
Sigurd Barrett: ‘Sigurd fortæller om Genforeningen’. Politikens Forlag. 208 sider, 249,95 kr. Er udkommet.
Kulturguide til Sydslesvig
Kulturredaktør på Flensborg Avis, Hans Christian Davidsen, guider i en ny bog til både kendte og mindre kendte steder i Sydslesvig, som rummer fascinerende historier om samliv og konflikter mellem tysk og dansk, frisisk og sønderjysk. Bogen blev anmeldt i magasinet Grænsen nr. 5, 2019.
Hans Christian Davidsen: ‘Danmark syd for grænsen. En kulturguide til Sydslesvig’. Hovedland. 232 sider, 249,95 kr. Er udkommet.
Redaktionen anbefaler
Et ægteskab og fælles kamp for det sønderjyske
I 1884 rejste den 25-årige Marie Fibiger fra sit hjem på Frederiksberg til Sønderjylland for med egne øjne at se ‘det tabte land’ og tale med nogle af de dansksindede ledere. Især så hun frem til at mødes med den allerede da berømte Jens Jessen, der i 1882 havde afløst Gustav Johannsen som redaktør på Flensborg Avis. De mødtes da også, men mødet blev en skuffelse. Marie skriver til sine søstre: “Han er en begavet og udmærket og dygtig mand, men med en uheldig fremtræden og et uimodståeligt komisk sprog.”
Tre år efter blev Marie Fibiger og Jens Jessen alligevel gift, og det var en alliance mellem modsætninger. Deres historie er fascinerende stof, og det har forfatter Linda Lassen formet til en historisk roman, Jens og Marie – en genforeningsroman, som er forfatterens anden historiske roman om det sønderjyske spørgsmål.
Hendes første roman, Men sko må jeg ha’, udkom i 2014. Den handler om vandrelærerinden Henriette Gubi og den nationale kamp i Nordslesvig. Den nye roman foregår i Flensborg i årene helt op til Genforeningen.
“Ideen til Jens og Marie – en genforeningsroman fik jeg allerede, mens jeg skrev på romanen om Henriette Gubi, og den kan på mange måder ses som en fortsættelse og et supplement. Romanen om Henriette Gubi handler om en af græsrødderne i den nordslesvigske nationalitetskamp, mens den nye bog handler om Jens og Marie Jessen, deres ægteskab og deres fælles kamp for at få også Flensborg og Mellemslesvig med til Danmark”, fortæller Linda Lassen.
Linda Lassen: ‘Jens og Marie – en genforeningsroman’. Forlaget Hovedland. 520 sider, 299,95 kr. Er udkommet.