Udo Jessen er formand for Dansk Skoleforening for Sydslesvig.

Foto: Skoleforeningen

Udo Jessen svarer: Hvilken betydning har Grænseforeningen i dag?

Grænseforeningen fylder 100 år

Magasinet Grænsen har spurgt Udo Jessen, formand for Dansk Skoleforening for Sydslesvig, om hvilken betydning Grænseforeningen har i dag.

Grænseforeningens betydning for Skoleforeningen kan slet ikke overvurderes. Vi har et formidabelt, tillidsfuldt og omfangsrigt samarbejde, der bl.a. involverer elevambassadørprojektet, hvor vores sydslesvigske gymnasieelever besøger danske skoler og gymnasier og fortæller om livet i et mindretal. Jeg er stor fan af Grænseforeningen, må jeg sige. Grænseforeningen har et netværk, der både i politisk og folkelig forstand er stort. Vi er så glade for, at vi har Grænseforeningen siddende i København, og at der også stadigvæk er så mange lokale afdelinger spredt i hele Danmark. Det nyder vi godt af, når de kommer på besøg hernede, for det er netop mødet med Danmark, der er vigtigt.”

“Det er mit indtryk, når jeg er rundt i Danmark, at der er et stort kendskab til det danske mindretal, og det har Grænseforeningen en stor del af æren for. Grænseforeningen har været, er, og vil være en garant for at sikre, at det samarbejde hen over grænsen, som mindretallet har brug for, eksisterer. Det gælder både i forhold til det folkelige og det politiske.”

“Jeg er ikke enig i, at det danske mindretal i Sydslesvig ikke havde eksisteret uden Grænseforeningen, sådan som det udlægges i Axel Johnsens bog ‘Grænsen, folket og staten – Grænseforeningens historie 1920-2020’. Men jeg tror, at mindretallet og også Skoleforeningen ville have haft en væsentligt mindre størrelse, hvis ikke vi havde haft Grænseforeningen i de seneste 100 år.”