Kulturminister Joy Mogensen (S)

Foto: Kristian Brasen

Kulturministeren svarer: Hvilken betydning har Grænseforeningen i dag?

Grænseforeningen fylder 100 år

Magasinet Grænsen har spurgt kulturminister Joy Mogensen (S) om, hvilken betydning Grænseforeningen har i dag.

Grænseforeningen har netop vist sin store betydning på ganske glimrende vis med de mange tiltag og arrangementer i løbet af genforeningsåret. En ny undersøgelse, som Kulturministeriet står bag, viser, at danskernes kendskab til Genforeningen er steget i løbet af genforeningsåret. En af årsagerne til det er, tror jeg, at genforeningsarrangementerne hele vejen igennem har været meget folkeligt forankret. Og det tilskriver jeg i høj grad Grænseforeningen æren for.”

“Med coronapandemien er vi blevet mindet om vigtigheden af fællesskaber, og at det ikke er noget, der kommer af sig selv. At vi indtil videre er kommet så godt gennem krisen, skyldes blandt andet, at vi i Danmark har en meget stærk foreningstradition, hvor vi finder sammen om at finde konkrete løsninger i hverdagen. Jeg mener, det er enorm vigtigt, at samfundet har en rygrad, der er foreningsbåret. Jeg håber derfor, at Grænseforeningen med sine mange initiativer også i fremtiden kan finde en form, der gør, at foreningen overlever med bred folkelig appel.” 

“Ud over det foreningsbårne er det oplysende, som Grænseforeningen og mange andre har bidraget med i år, også vigtigt. I løbet af dette genforeningsår har vi fået genopfrisket de historiske begivenheder, der gjorde Sønderjylland til en del af Danmark i 1920. Det har vakt megen genklang hos mig personligt. Da jeg var ung, var jeg aktiv i at lave fredsskabende arbejde på Balkan efter borgerkrigen i 1990’erne. Jeg ville ønske, at jeg dengang havde vidst noget mere om udviklingen i det dansk-tyske grænseland.”