København-Bonn-erklæringerne 70-års jubilæum
I et samarbejde med FOF Aarhus
Vi fejrer København-Bonn-Erklæringernes 70-års jubilæum med tre kendte personer, Anke Spoorendonk, Gitte Hougaard-Werner og Bo Sösemann, der vil fortælle om erklæringernes betydning historisk, politisk og kulturelt. Aftenen modereres af Søren Peter Hansen, direktør i FOF Aarhus og Tænketanken Prospekt.
Anke Sporendoonk er født og opvokset i en dansksindet familie i Slesvig by og blev i 1966 student fra Duborg-Skolen i Flensborg. Herefter studerede Anke historie og tysk ved Københavns Universitet og blev i 1977 adjunkt ved Duborg-Skolen. I 1996 blev Anke Spoorendonk medlem af landdagen i Kiel for SSW (Sydslesvigsk Vælgerforening), hvor hun afløste Karl Otto Meyer. I juni 2012 blev Anke Spoorendonk udnævnt til minister for justits, kultur og europæiske anliggender i SPD-Grønne-SSW-regering. Fra 2017 engagerer Anke sig i det nordiske samarbejde ud fra tankegangen om, at Sydslesvig er porten til Norden. Anke Spoorendonk er p.t. formand for Foreningen Norden i Sydslesvig og medlem af landsforeningen forretningsudvalg og dets hovedstyrelse.
Gitte Hougaard-Werner er født i Lemvig; men er siden 1980 vokset op i Sydslesvig. Hun har i 1991 taget studentereksamen på Duborg-Skolen. Efterfølgende har Gitte studeret jura i Kiel i et par semestre for derefter at tage en lærereksamen i Haderslev. Siden 2019 har Gitte været formand for Sydslesvigsk Forening (SSF) og varetager derudover en række tillidshverv i flere danske mindretalsforeninger herunder det daværende Sydslesvigske Samråd. Gitte repræsenterer i dag SSF i Mindretalsrådet i Berlin. Til daglig er Gitte skoleleder på Vestermølle Danske Skole.
Bo Sösemann er født og opvokset i Flensborg som en del af det danske mindretal. Som første-generationssydslesviger begyndte han i det danske system i børnehaven, fortsatte på Jørgensby-Skolen og kom senere på Duborg-skolen, hvor han blev student i 2019.
Bo har været aktiv som spejderleder, sejltræner, teaterspiller og elevrådsformand, og har planlagt utallige lejre og weekendture med Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger.
Efter to sabbatår flyttede Bo til København for at studere engelsk og tysk på universitet. Selvom Bo forsøgte at lægge mindretallet bag sig, fandt han hurtigt tilbage og i dag er han formand for Grænseforeningen Ungdom og medlem af Grænseforeningens bestyrelse.