Marie de Fine Licht er projektleder for Genforeningen 2020 og souschef i Grænseforeningen.

Foto: Thomas Tolstrup

Genforeningssten er unikke i Europa

Genforeningen 1920-2020

Marie de Fine Licht svarer på spørgsmål om Danmarks genforeningssten, der nu bliver fredet

Hvorfor blev der rejst op mod 600 genforeningssten i 1920 og årene efter?

“Genforeningsstenene blev rejst i hele Danmark, fordi der var en stor glæde både i Sønderjylland og i resten af Danmark over Genforeningen i 1920. De fleste genforeningssten er beskedne marksten med en indskrift. Det er bemærkelsesværdigt, at folk følte et behov for på denne måde at markere en national begivenhed lokalt lige fra Hjørring til Nykøbing Falster.”

Hvorfor bliver genforeningssstenene fredet?

“Genforeningsstenene er Danmarks mest unikke bidrag til europæisk mindesmærkekultur ifølge historiker Inge Adriansen (1944-2017). Kulturministeriet, der står bag fredningen, der sker på Grænseforeningens initiativ, må have set, at det var en god idé at bruge 100-året for Genforeningen som anledning til en fredning.”

Hvad kan vi bruge genforeningsstenene til i dag?

“Fra Grænseforeningens side vil vi gerne opfordre alle danskere til at lave et event ved deres genforeningssten den 14. maj 2020. Vi har indgået samarbejde med en række foreninger, så unge, men også meget gerne ældre, kan mødes ved genforeningsstenene under overskriften ‘Genforen dit fællesskab’ netop den dag. På den måde bliver de lokale events en del af den nationale markering af 100-året for Genforeningen i 2020.”

Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil finde en genforeningssten i sit lokalområde?

“Så skal man gå ind på www.genforeningssten.dk, hvor der findes en oversigt over samtlige genforeningssten i Danmark. Hjemmesiden er blevet til i et samarbejde mellem Grænseforeningen og Jens Anker Ambirk, der gennem mange år har rejst Danmark rundt for at katalogisere stenene.”

Hvad håber du, danskerne vil bruge genforeningsstenene til i fremtiden?

“Vi håber, at genforeningsstenene og det sted, hvor de er rejst, også i fremtiden vil indgå i det lokale liv som et sted, hvor man mødes. I en tid, hvor vi som danskere og europæere står over for mange udfordringer, kan genforeningsstenene være med til at minde os om, at vi hører sammen i et fællesskab.”