Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), der har lagt navn til Goethe-Instituttet, var den første tyske forfatter, der vandt udbredt international berømmelse.

Foto: ‘Goethe i den romerske Campagne’, oliemaleri af Johann H. W. Tischbein, 1787

Goethe er symbolet på tysk sprog og kultur

Dansk-tysk venskabsår

Goethe-Instituttet, der står bag det dansk-tyske kulturelle venskabsårs aktiviteter i Danmark, formidler tysk sprog og kultur i hele verden

I 1951, da store dele af Tyskland stadig lå i ruiner efter Anden Verdenskrig, blev det første Goethe-Institut oprettet i München. Siden kom flere institutter til, først i Tyskland og med årene i hele verden, og også virkefeltet blev udvidet fra at uddanne udenlandske tysklærere til generel fremme af tysk sprog og kultur. I Danmark har Goethe-Instituttet ligget i København siden 1961, og der findes i dag 157 Goethe-Institutter i 98 lande spredt i hele verden.

Institutleder Bettina Senff, Goethe-Institut Dänemark, er ikke i tvivl om, hvorfor man i sin tid valgte at opkalde kulturinstitutterne efter Johann Wolfgang von Goethe, der levede fra 1749 til 1832 og i sin samtid blev hyldet som den tyske verdens svar på skikkelser som Dante, Shakespeare og Cervantes:

“Goethe er den største tyske forfatter nogensinde, men i sin samtid var han også en højt agtet naturvidenskabsmand, politiker og jurist. Med andre ord var han et allround-geni. Og på den måde afspejler navnet Goethe, at vi ønsker at formidle et alsidigt billede af Tyskland”, siger Bettina Senff.

Goethe-Institut e.V., der er Tysklands officielle kulturinstitut og som selvejende forening er uafhængig af partipolitiske interesser, ønsker at forbinde mennesker på tværs af landegrænser og kulturer samt fremme åbenhed og respekt. 

“Sprog og kultur forbinder mennesker. Og vi bestræber os på at være brobyggere mellem Tyskland og Danmark og resten af verden”, forklarer Bettina Senff.

Goethe Institut Dänemark står bag de forskellige events og arrangementer under det dansk-tysk kulturelle venskabsår i Danmark i et samarbejde med Den Tyske Ambassade i København og en lang række aktører. Den store udstilling ‘Tyskland’ på Nationalmuseet, der i november 2019 indledte det dansk-tyske kulturelle venskabsår, fandt for eksempel sted i et samarbejde med Nationalmuseet, The British Museum, Sportgoodsfonden, Nabolandskanalerne og ZDF. Se venskabsårets aktiviteter på www.ddkultur2020.dk.